Светиње Москве

25. АВГУСТ – 02. СЕПТЕМБАР 2016.

9 ДАНА / АВИОН И АУТОБУС

 

 

ДАН 1.
БЕОГРАД – МОСКВА
Састанак групе на аеродрому „Никола Тесла“ у 11.30 часова. Полетање авиона у 13.25 часова. Слетање авиона у Москву у 17.10 часова. По обављању пасошких формалности, трансфер до хотела. Смештај. Ноћење.
ДАН 2.
МОСКВА
Доручак. Обилазак: Покровски манастир основао је цар Алексеј Михаилович  1635. године као дом за сиромашне. Прва црква саграђена је 1655. године од камена и посвећена је Покрову Пресвете Богородице. Обновљена је 1808. године. У њој се налазе мошти Блажене Матроне московске. Цар Фјодор Алексејевич је дао да се 1682. године сагради црква посвећена Свим Светима. Касније је освештана у част Васкрсења Христовог. Од 1770 – 1772. године у Москви је владала куга а манастир је служио као болница. Године 1799. саграђен је троспратни звоник. За време Наполеонове опсаде Москве 1812. године манастир је разрушен и оробљен. Обнављан је од 1815. до 1830. године. Бољшевици су затворили манастир 1920. године. У манастирске зграде усељене су разне институције. Манастир је обновљен 1995. године; Даниловскиманастир основао је око 1282. године кнез Данило Московски, син Светог Александра Невског. Данило је пред смрт, 1303. године примио монашки постриг. У 17. веку је канонизован за светитеља. Манастиру је за време цара Ивана Грозног био обновљен. Постављен је камен темељац прве камене цркве посвећене Оцима седам Васељенских сабора, у којој почивају мошти Светог кнеза Данила. Французи су 1812. године опљачкали све драгоцености манастира међу којима и сребрни кивот Светог Данила. Саборна црква посвећена је Светој Тројици. Године 1930. манастир је запустео. Цркве су девастиране. Руска власт је почела 1983. године да враћа Цркви некадашње поседе. Први је био Даниловски манастир. На хиљадугодишњицу крштења Русије, 1988. године, Даниловски манастир је обновљен. Постао је духовни центар целе Русије и званична резиденција Његове Светости патријарха московског и целе Русије;Новодевички манастир основао је велики кнез Василије III 1520. године у част победе над Литванцима и враћања Смоленска у окриље руске државе. Манастир је опасан масивним зидинама са 12 одбрамбених кула. Служио је као  део фортификационог ланца Москве. Изнад главног улаза саграђен  је звоник висок 72 метра. Главна обнова је била у 17. веку када је овде живела принцеза Софија. Манастир је имао значајну улогу у верском, културном и политичком животу Русије. Био је дом многих жена из царске и бојарских породица које су овде примиле монашки постриг или су биле склоњене са политичке сцене. Саборна црква посвећена је Смоленској икони Мајке Божије Одигитрије. Саграђена је 1524/25. године у стилу московског барока по нацртима Алексеја Фрјезина. Фреске у темпери рађене су у 16. веку а монументални иконостас је из 17. века. После Револуције, 1922. године манастир је затворен и постао је Музеј историје и уметности. Године 1980. постао је седиште митрополита а 1994. године монашки живот се вратио у светињу. Уврштен је у UNESCO-ву листу светске културне баштине 2004. године. Повратак у хотел, ноћење.
ДАН 3.
МОСКВА – СЕРГИЈЕВ ПОСАД – ВЛАДИМИР
Пакет доручак. Полазак у раним јутарњим часовима у Тројице – Сергијеву Лавру.Присуствовање Светој Литургији. Манастир се налази 70 км североисточно од Москве. Основао га је Преподобни Сергије Радоњешки тридесетих година 14. века на брду Маковјец. Од манастира који  се састојао од цркве брвнаре и колибе током векова постао је један од највећих, најлепших и најзначајнијих манастира у целој Русији. Године 1408. до темеља су га спалили Татари. Обноваљен је у периоду 1412 – 1422. године. Саграђена је црква у типично московском стилу, од белог камена и посвећена је Светој Тројици. Између 1425 – 1427. године цркву су осликали Андреј Рубљов и Данило Черни. Фреске су пропале па су 1635. године замењене новим. Иконе за иконостас су дело истих уметника. Чувена икона Света Тројица је 1929. године пренета у Третјаковску галерију. Црква Силаска Светог Духа саграђена је 1476/77. године. Саградили су је псковски мајстори од опеке. Црква је живописана 1655. године по наруџбини игумана Никона. Саборна црква Успења Пресвете Богородице налази се на централном тргу комплекса. Грађена је у периоду 1559 – 1585. године. Живописао ју је 1684. године, дворски сликар Симон Ушаков. Поглед на читав комплекс је заправо пролазак кроз историју градитељства у Русији. Чувене архитекте Мичурин и Ухтомски  су пројектовале величанствени звоник висине 88 метара. Највеће звоно је царско и тешко је 64 тоне. Смештен на високом брежуљку, окружен дубоким јарцима, опасан високим и јаким зидинама са 10 кула, манастир је почетком 17. века представљао праву одбрамбену тврђаву. У склопу Тројице – Сергијеве лавре налази се и Руска духовна академија са интернатом, музејом и другим институцијама важним за образовање будућих свештеника, појаца, иконописаца, конзерватора, везиља Ручак. После подне одлазак уВладимир, удаљен 200 км североисточно од Москве. Смештен  је у центру источно – европске равнице, на обалама реке Кљазме. Стар је више од хиљаду година. Многобројни летописи говоре да је град основан 990. године. Основао га је кнез Владимир Свјатославович, назван Црвено срце. Слава и моћ Владимира почиње са кнезом Андрејом Богољупским који је овде пренео престоницу из Суздаља и довео велики број мајстора и занатлија. Од 1158 – 1165. године изведени су сви радови којима се Владимир данас дичи. Године 1238. Владимир су спалила и опљачкала татарско – монголска племена. Средином 14. века Владимир је изгубио свој значај а преузела га је Москва. Почетком 17. века пољско – литванска инвазија је стигла и до Владимира. Земљу су спасили кнез Димитрије Пожарски из Владимира и Козма Минин из Нижњег – Новгорода. Царица Катарина Велика 1781. године издаје налог за обнову Владимира. После Револуције град постаје индустријски центар. Смештај у хотел. Присуствовање бденију. Ноћење.
ДАН 4.
ВЛАДИМИР – ДИВЈЕЈЕВО (УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ)
Присуствовање Светој Литургији. Доручак. Обилазак Златних врата – од 1158. до 1165. године кнез Андреј Богољупски је дао да се сазидају земљани бедеми, високи 9 метара у опсегу од 7 км. Главна врата била су израђена од храстовине и обложена бакарним плочама. Када би сијало сунце одсјај је био такав да су изгледала као златна, чему дугују своје име. Током векова врата су мењала изглед. Године 1785. уклоњен је бедем и врата су остала као део куле. Изнад врата налазила се црква посвећена Полагању Ризе Пресвете Богородице.Саборна црква Светог Димитрија – велики кнез Всеволод Велико Гнездо дао је да се сагради ова црква као дворска капела. Посвећена је Светом Димитрију Солунском јер је Всеволоду крштено име било Димитрије. Црква је грађена 1194 – 1197. године. Била је саставни део дворца. Једнокуполна грађевина од белог камена представља најсавршенију трворевину владимирско – суздаљског неимарства. Посебном лепотом истиче се камена пластика којом је украшена фасада цркве. Данас је у цркви музеј. Литија око Успенскe саборнeцрквe која је саграђена на брду изнад реке Кљазме. То је најстарија грађевина у Владимиру сачувана до данашњих дана. У цркви су се крунисали владари Русије све до изградње Успенске саброне цркве у Москви. Црква, као и 33 друге грађевине катастрофално су страдале у пожару 1185. године. Фреске су делимично очуване и дело су чувеног сликара Андреја Рубљова и његовог ученика Данила Черног са почетка 15. века. Чудотворна икона Пресвете Богородице Владимирске такође је дело Андреја Рубљова. Данашњи иконостас висок 25 метара је из 1775. године, израђен у златном дуборезу са преко 100 икона у њему. Полазак у Дивјејево, место које се налази у Нижње – новгородској области, око 450 км источно од Москве. Један је од највећих духовних центара данашње Русије. Долазак у Дивјејево у вечерњим часовима. Смештај у хотел, вечера, ноћење.
ДАН 5.
ДИВЈЕЈЕВО
Присуствовање Акатисту у Свето Тројицко Серафимско – Дивјејевском манастиру. Доручак. Одлазак на један од Источника Светог Серафима Саровског. Погружавање. Повратак у Дивјејево. Историја манастира почиње 1760. године када се сама Пресвета Богородица јавила игуманији Александри и рекла да ће у Дивјејеву настати један од најважнијих манастира. Убрзо је игуманија Александра дала да се сагради црква посвећена икони Мајке Божије Казањске. Данас се у њој налазе мошти дивјејевских старица: Преподобне Александре, Марте, Јелене, Блажене Пелагије, Параскеве и Марије… У самом центру комплекса налази се Саборна црква Свете Тројице грађена у периоду 1865 – 1875. године. У њој, у сребрном ћивоту, налазе се мошти Преподобног Серафима. Изградња Саборног храма Преображења Господњег је трајала од 1907 – 1916. године по пројектима архитекте Антонова. Црква није ни завршена а почела је Октобарска револуција и разарања храмова. Манастир је комплетно затворен 1927. године. Године 1990. црква Свете Тројице је била поново освештана чиме почиње обнављање како зграда тако и монашког живота у манастиру. Вечера. Литија Канавком.  Повратак у хотел. Ноћење.
ДАН 6.
ДИВЈЕЈЕВО – МОСКВА
Присуствовање Светој Литургији. Доручак. Полазак у Москву. Успутно краће задржавање ради одмора у Мурому, граду у владимирској области на левој обали реке Оке, 300 км источно од Москве. Град је основан у 9. веку у земљи угро – финског племена Муром по коме је и добио име. Несторова хроника помиње град 862. године па се сматра за један од најстаријих градова у Русији. Од 10. до 14. века био је главни град кнежевине. Најпознатији светитељи земље муромске су преподобни Петар и Февронија заштитници брака, љубави и верности, званични празник у Русији који се слави 8. јула. Њихове свете мошти се налазе у Свето – Тројичком манастиру који је основан у првој половини 17. века. Долазак у Москву у вечерњим часовима. Смештај у хотел, ноћење.
ДАН 7.
МОСКВА
Доручак. Одлазак до најстаријег дела Москве, Кремља. Године 1147. на брежуљку изнад реке Москве кнез Јуриј Долгоруки је саградио прву тврђаву од дрвета. Садашњи бедеми су из 15. века, када је саграђена и Грановита палата, најстарија световна грађевина у Кремљу. Током 16. века цар Иван Грозни наставља са дограђивањима да би почетком 17. века цар Михаил Романов обновио већи део тврђаве додајући Теремни и Патријарашки дворац. Године 1840. цар Николај I наређује изградњу Оружане палате и Великог кремаљског дворца у руско – византијском стилу. После Револуције, тврђава је затворена за јавност 50 година. Године 1934. изграђена је зграда Президијума а Конгресна палата 1961. године; Оружана палата је један од најважнијих руских музеја. Била је магацин оружја. Касније је постала и радионица: оружја, ратне опреме, златног и сребрног посуђа, накита, икона… Када је цар Петар Велики престоницу преместио у Петроград повео је и већину мајстора Оружане палате. Почетком 18. века постаје приватни музеј династије Романових. Након Октобарске револуције врата овог музеја отворена су за посетиоце; Успенска саборна црква рађена је по нацртима болоњског архитекте Аристотела Фиоровантија у време Ивана III, од 1475. до 1479. године, на темељима старије грађевине.  Фреске су рађене у периоду изградње али су пресликане током обнове 1642/43. године. Данашњи иконостас је из 1652. године.  Црква је гробно место многих црквених првојерарха. Била је и крунидбена црква руских владара. Данас је музеј са великом галеријом икона и само повремено се служи у њој;Благовештенска саборна црква саграђена је у периоду од 1484 – 1489. године за време Ивана III на месту старије цркве. У њој су се венчавали и крштавали чланови владарске породице. Највећу вредност имају иконе у иконостасу које су осликали Андреј Рубљов, Теофан Грк и Прохор из Городеца; Саборна црква Светог Архангела Михаила грађена је у времену од 1505. до 1509. године по жељи кнеза Василија III. Спољни изглед цркве украшен је мноштвом декоративних елемената у виду шкољки, округлих прозора и несиметрично постављених сребрних и златних купола. Фреске су из средине 17. века. У цркви су осликани и српски светитељи: Преподобни Симеон Мироточиви, Свети Сава и Свети кнез Лазар. Иконостас је из 1681. године, више пута рестауриран. У цркви је сахрањено 46 руских владара; Црвени трг се простире на површини од 75ооо м2. Најчувенији је московски трг. Дуж једне његове стране налазе се источне зидине Кремља, на другој страни је црква Василија Блаженог, на трећем некада државна робна кућа ГУМ (данас модерни трговачки центар) и Казанска црква и на четвртој Државни историјски музеј и Васкресенска врата; Храм Василија Блаженог саграђен је по налогу цара Ивана Грозног. Изградња је почела 1555. године а завршена је 1561. године. Чини је девет цркава са девет различитих купола спојених у заједничку основу. Блиставе куполе у облику турбана симболизују татарска племена које је победио цар Иван Грозни и њихове територије припојио Русији. У приземљу се налази капела Светог Василија Блаженог где се налазе и његове свете мошти. Повратак у хотел. Ноћење.
ДАН 8.
МОСКВА
Доручак. Обилазак најзначајније збирке ликовне уметности у Москви, чувенеТретјаковске галерије, праве ризнице дела руске ликовне уметности. Овде је најуспешнијим делима илустрована целокупна историја Русије. Павел Третјаков, оснивач галерије почео је да сакупља најбоља дела руских сликара 1856. године. Тада је у збирци било око 1200 дела. Фонд галерије се стално повећавао и данас има око 50000 слика, графика, скулптура… Нарочито су бројне збирке икона (11-17. век). У галерији се налази и икона Света Тројица коју је сликао Андреј Рубљов. Његово дело је и икона Мајке Божије Владимирска која се налази у капели Светог Николе у оквиру Галерије; Стари Арбат је једна од најстаријих улица у Москви. Када је у другој половини 18. века ово постао аристократски кварт, Арбат је постао трговачки центар. Велики број продавница сувенира и ресторана и данас улепшава ову пешачку зону; Подворје Српске православне цркве у Москви, са црквом Св. Петра и Павла.Године 1873. Митрополит Михаило се обратио Синоду Руске православне цркве са молбом да се отвори подворје. Синод је доделио цркву Светог Кира и Јована на Соланки.  Било је то место где су се састајали Срби али и Руси не само ради духовних потреба него и ради прикупљања сваке врсте помоћи Србији у току наредних немирних и ратних деценија. Подворје је било активно до 1917. године када су се српски монаси вратили у Србију. Године 1999. обновљено је српско подворје али у цркви Светих апостола Петра и Павла код јаузских врата. Црква је саграђена у периоду 1700 – 1702. године у стилу московског барока. После Револуције црква није затворена. Била је једна од малобројних које су све време биле активне. Из затворених цркава доношене су иконе и други црквени предмети како би се сачували. Повратак у хотел. Ноћење.
ДАН 9.
МОСКВА – БЕОГРАД
Доручак. Обилазак: Донски манастир основао је Борис Годунов 1591. године на месту где је победио кримске Татаре уз помоћ чудотворне иконе Мајке Божије Донске. Чудотворну икону је сликао Теофан Грк. Њоме је Преподобни Сергије Радоњешки благословио кнеза Данила на Куликовом пољу 1380. године у борби против Златне Хорде. Почетком 19. века манастир постаје један од најзначајнијих и најбогатијих манастира у Русији. Мала црква посвећена икони Мајке Божије Донске саграђена је 1591 – 1593. године у типичном руском стилу. Цркву је 1785. године осликао мајстор Клауди. Саборна црква је посвећена икони Мајке Божије Донске. Изградњу цркве помогла је принцеза Екатерина Александровна 1686 – 1698. године.  Унутрашњост цркве је украшена иконостасом у 7 зона. Са десне стране иконостаса налази се чудотворна икона Мајке Божије Донске, а са леве мошти московског патријарха Тихона.  Донско гробље је установљено у касном 17. веку. Представља историју руске државе у малом јер су на њему сахрањени многи знаменити књижевници, историчари, политичари, чланови бојарских породица; Црква Христа Спаситеља саграђена је у част победе руске војске над Наполеоном 1812. године. Цар Александар I, издао је манифест да се изгради црква посвећена Христу Спаситељу. Радове је поверио архитекти Витербергу 1817. године. Због подводног терена изградња цркве није била могућа на Воробљовим горама где је цар одредио место. Ново место одабрао је цар Николај I, и радове поверио архитекти Константину Тону. Темељ за нови храм постављен је 1839. године. Храм је освештан 1883. године на Спасовдан и дан крунисања новог цара – Александра III. 5. децембра 1931. године храм је срушен до темеља а све драгоцености су опљачкане. Године 1995. постављен је камен темељац данашњег храма. Прва Света Литургија служена је на Божић 2000. године. Храм је обновљен по узору на првобитни захваљујући историјским фотографијама које су сачуване у Донском манастиру. Храм може да прими 10000 верника. У оквиру храма се налази управно седиште Руске православне цркве. Са куполом и крстом на њему храм има висину од 103,5 метара. Фреске украшавају преко 25 хиљада квадратних метара. Подови и делови зидова су украшени мермером и гранитом. Храм је са спољне стране украшен сценама из Старог и Новог Завета у рељефу. Полазак на аеродром. Полетање авиона у 20.40 часова. Слетање на аеродром Никола Тесла у 22.40 часова.

Цена аранжмана

770 € + 55.000 дин

АРАНЖМАН ОБУХВАТА

 • авионски превоз на назначеној релацији
 • аеродромске таксе
 • путно здравствено осигурање
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (аудио и видео опрема) у Русији
 • 5 ноћења са доручком – шведски сто, у хотелу best Western Vega или сличан са 4* у Москви; 1 ноћење са доручком – шведски сто, у хотелу Vladimir или сличан са 3* у Владимиру; 2 полу пансиона – доручак – шведски сто, вечера – класично услуживање, у смештајном комплексу Divjejevska sloboda са 3* у Дивјејеву
 • ручак у Сергијевом Посаду
 • обиласке по програму са потребним улазницама
 • пратиоца из Агенције
 • трошкове организације путовања.

 

ОПЦИОНА ДОПЛАТА

 • Једнокреветна соба: 240€

 

НАЧИН ПЛАЋАЊА

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • динарски део у пет месечних рата

 

НАПОМЕНЕ И ОПШТИ УСЛОВИ

 • Аранжман је прављен на бази 25 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжаман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања организатора
 • Организатор задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ