Крстовдан у Светој земљи

23. СЕПТЕМБАР – 03. ОКТОБАР 2016.

11 ДАНА / АВИОН И АУТОБУС

ДАН 1.
БЕОГРАД
Полазак аутобусом испред  Вазнесенске цркве (Улица адмирала Гепрата број 19) на аеродром Никола Тесла у вечерњим часовима.
ДАН 2.
БЕОГРАД – ТЕЛ АВИВ – ЈЕРУСАЛИМ
Полетање авиона. Оброк у авиону.  Слетање на аеродром Бен Гурион. По обављању пасошких формалности,  одлазак у  Јерусалим. Доручак. Обилазак Маслинске Горе: Видиковац одакле се, као на длану, види читав Свети град, крунисан светињама три монотеистичке религије. Упознавање са његовом пребогатом историјом; црква „Оче наш“, место на коме је настала најлепша молитва у славу Бога. Ту стоји кармелићански манастир, подигнут 1872. године ктиторством француске племкиње Аурелије Д’оверн; место Вазнесења, чува последњу Христову стопу. То је место са кога се Господ Исус Христос вазнео на небо 40 дана након славног Васкрсења. О значају ове светиње сведоче остаци некада монументалног храма из времена Константина Великог;руски манастир Вазнесења са звоником високим 64 метра доминира окружењем Светог града. У манастиру се налази и капела подигнута на месту где је пронађена одсечена глава Светог Јована Крститеља. Смештај у хотел. После подне одлазак Страдалним путем Господњим до цркве Христовог Васкрсења (Гроба). Обилазак цркве. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.
ДАН 3.
ЈЕРУСАЛИМ – ЈЕРИХОН – ЈЕРУСАЛИМ
Доручак. Одлазак у Гетсимански врт и присуствовање Литургији у цркви Богородичиног гроба. Обилазак једне од највећих хришћанских светиња која чува део пећине у коју је било положено тело Богомајке и из које је узнета у славу небеску. Од првих дана хришћанства ово је било и остало једно од најзначајнијих поклоничких места. Данас је гроб 12 метара испод нивоа земље, а иза њега се налази једна од најпоштованијих икона Свете Земље – Богородица Јерусалимска. Одлазак у Вади Келт и обилазак манастира Светог Ђорђа Хозевите, једног од најимпозантнијих монашких станишта Јудејске пустиње. Манастир чува пећину у коју се склонио Свети пророк Илија, исту ону пећину у којој је Богородитељ Јоаким примио благу вест. У њему су свој молитвени живот скончали велики подвижници попут Светог Јована и Ђорђа Хозевите. Одлазак у Јерихон и обилазак манастира Четрдесетнице на Гори Кушања. Ова светиња уклесана је у стену изнад једног од најстаријих познатих градова на свету. Чува успомене на кушања Господа Исуса Христа. Повратак у Јерусалим. Вечера, ноћење.
ДАН 4.
ЈЕРУСАЛИМ – ВИТЛЕЈЕМ – ЈЕРУСАЛИМ
Доручак. Обилазак Јудејске пустиње: манастир Светог Саве Освећеног, саграђен 484. године, један је од најстаријих манастира Свете Земље. Ова „Принцеза међу пустињским манастирима“, налик орловом гнезду, задужбина је монашког узора Светог Саве Српског. Поклонивши јој се на свом поклоничком путовању у Свету Земљу 1229. године, Свети Сава Српски је на дар добио и свом роду донео Богородицу Тројеручицу и Богородицу Млекопитатељницу, које се чувају на Светој Гори; манастир Светог Теодосија, задужбина је овог великог пустиножитеља из 476. године. У најстаријем делу манастира налази се крипта у којој су се одморили Мудраци са истока након поклоњења Богомладенцу. Повратак у Витлејем и обилазак цркве Христовог Рођења. Прву цркву подигао је Константин Велики 326. године. Као највећа светиња у њој је до данас сачувана пећина у којој је дошао на свет у телу Господ Исус Христос. Повратак у Јерусалим. Одлазак на Сионску Гору. Обилазак: Сала тајне вечере у којој је Господ са својим ученицима обедовао пасхалну вечеру на којој је васпоставио тајну над тајнама, свету тајну Евхаристије. У овој сали десио се и силазак Светог Духа на апостоле у педесети дан након славног Васкрсења; гроб цара Давида псалмопојца. У приземљу зграде у којој је Сала тајне вечере, налази се просторија у којој је по веровању Јевреја сахрањен цар Давид, ујединитељ дванаест јеврејских племена и оснивач јеврејске државе; Зид плача, најсветије место јудаизма, једини остатак старозаветног Храма. У истом тренутку он је неотуђив део и историје хришћанства, који нас везује за Богородичин и Христов живот. Вечера, ноћење.
ДАН 5.
ЈЕРУСАЛИМ (КРСТОВДАН)
Одлазак на Литургију. Повратак у хотел. Доручак. Обилазак Гетсиманског врта:Базиликаагоније или Црква свих нација подигнута је у маслињаку чија стабла датирају из Христовог времена. Своје друго име добила је због тога што су многи народи својим прилозима омогућили да буде саграђена. Под њеним кровом налази се камен на коме се Спаситељ молио свом небеском Оцу на Велики четвртак пре него што ће га издати Јуда; руски манастир Марије Магдалине, задужбина руског императора Александра III саграђена је између 1885-88. године. Црква је покривена монументалним позлаћеним луковичастим куполама, које су постале један од симбола града Јерусалима. Обилазак манастира Часног Крста, једног од најстаријих манастира, кога је по предању подигао цар Константин Велики. У манастиру се налази место на коме је расло „Лотово дрво“ од кога је направљен Крст на коме ће бити разапет Исус Христос. Повратак у хотел. Вечера,  ноћење.
ДАН 6.
ЈЕРУСАЛИМ – АМАН
Доручак. Полазак за Јордан. Прелазак граничног прелаза код Јерихона. Обилазак: Илијино Брдо на коме се десила најважнија епизода у животу пророка Илије – његов одлазак на небо у вихору: „Илија отиде у вихору на небо“ (2 Цар 2,11), у пренесеном смислу његов повратак Господу. Престанком прогона хришћани су подигли манастир у знак сећања на овај тренутак. Недавна археолошка ископавања открила су остатке богомоље и базена за воду; пећина Светог Јована Крститеља у којој је Претеча боравио док је проповедао на реци Јордан и крштавао верне водом. Његов позив за покајање расут је на величанственим страницама Јеванђеља по Јовану, а са овога места као да одзвања у ушима поклоника; место Христовог крштења на реци Јордан подсећа нас на стихове из Јеванђеља по Матеју и Марку, тренутак када је Христос излазио из воде и видео да се небо отвара, тренутак када се Свети Дух спустио на Њега у виду голуба, тренутак када се Бог Отац са неба јавио речима: „Ти си Син мој љубљени, који је по мојој вољи“ (Мар 2,11). Долазак у Аман. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.
ДАН 7.
АМАН – НАЗАРЕТ
Доручак. Одлазак на планину Небо која се уздиже са Трансјорданског платоа 9км западно од града Мадабе. Након 40 година лутања у пустињи, Мојсије је преминуо на планини Небо, у 120. години, надомак Обећане земље, видевши је али не ступивши у њу. Наставак путовања уМадабу, библијску Мадеву, град на плодној висоравни источно од Мртвог мора, 30 км југозападно од Амана. У Библији Мадаба се помиње међу градовима Моава које су покорили и настанили Јевреји. Касније се спомиње у натпису на знаменитој стели моавитског цара Меше, подигнутој у част његових победа 840. године пре Христа. У хришћанско време представља важан центар у коме се током 6. и 7. века граде храмови. Поврата у Израел. Обилазакманастира Светог Герасима, који чува успомену на великог пустиножитеља јорданске пустиње. Наставак путовања у Назарет. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.
ДАН 8.
НАЗАРЕТ
Доручак. Обилазак: Гора блаженства, украшена цвећем налик рајском врту, чува успомену на библијски догађај када је Христос поучио апостоле којим врлинама ће задобити царство Небеско; Капернаум, антички град у коме је живео Свети апостол Петар, у коме се налазе остаци његове куће и синагоге из Христовог времена; манастир Дванаест апостола који припада Јерусалимској патријаршији, са црквом из 1925. године, која чува успомену на 12 најближих Христових ученика; Табха, место умножавања хлебова и рибе, са црквом првоподигнутом 350. године трудом Јосифа из Тиверијаде а обновљеном 1982. године. Она чува један од најлепших подних мозаика Свете Земље. Ручак (риба Светог Петра). Одлазак на реку Јордан где ће поклоници имати прилику да уђу у Свету реку. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.
ДАН 9.
НАЗАРЕТ
Доручак. Одлазак на Гору Тавор и обилазак православног манастира посвећеног Светом пророку Илији. На врху ове чудесне Горе која као да израња из Јездрелонске долине, Христос је учинио једно од највећих чуда преобразивши се пред својим ученицима Петром, Јаковом и Јованом. Наставак путовања уКану Галилејску, место првог Христовог чуда, када је на свадби претворио воду у вино. Обилазак православног манастира Светог Ђорђа. Долазак у Назарет – град Благовести, град Христове младости. Обилазак римокатоличке цркве Благовести, и православне цркве Архангела Гаврила која чува бунар на коме је Архангел Гаврило саопштио Марији благу вест о рођењу Детета. Повратак у хотел. Вечера, ноћење.
ДАН 10.
НАЗАРЕТ – ТЕЛ АВИВ
Доручак. Обилазак манастира у Беит Гамалу где је био сахрањен архиђакон Стефан. Одлазак у Лод или Лиду и обилазак манастира Светог Ђорђа. Храм је подигла августа Јелена и у њега су убрзо пренете светитељеве мошти.  Обилазак руског манастира у Јафи који чува успомену на апостола Петра и васкрсење праведне Тавите. Наставак путовања у Тел Авив. Смештај у хотел. Вечера, ноћење.
ДАН 11.
ТЕЛ АВИВ – БЕОГРАД
Доручак.  Трансфер до аеродрома Бен Гурион. Полетање авиона. Оброк у авиону.  Слетање на аеродром Никола Тесла. Трансфер до Вазнесенске цркве.

Цена аранжмана

1.520 $ + 62.000 дин

 

АРАНЖМАН ОБУХВАТА

 • трансфер до аеродрома Никола Тесла и назад
 • авионски превоз
 • аеродромске таксе
 • превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији
 • путно здравствено осигурање
 • смештај у хотелима: 4 ноћења у хотелу „Holy Land” или сличан са 4* у Јерусалиму, 1 ноћење у хотелу „Iyas“ или сличан са 4* у Аману, 3 ноћења у хотелу „Rimonim“ или сличан са 4* у Назарету, 1 ноћење у хотелу „Grand Beach“ или сличан са 4* у Тел Авиву – (локалне категоризације) на бази полупансиона (вечера, доручак – шведски сто) у двокреветним собама са купатилом
 • комплетне обиласке са улазницама по програму
 • жичару за Гору Кушања
 • такси за Тавор
 • јорданску визу
 • комби превоз до манастира Светог Саве Освећеног
 • Грамату Јерусалимске патријаршије
 • напојнице за локалног водича, возача и особље хотела
 • услуге стручног водича из Агенције
 • трошкове организације путовања.

 

ОПЦИОНА ДОПЛАТА

 • Једнокреветна соба: 475 $

 

НАЧИН ПЛАЋАЊА

 • 30% вредности уговореног путовања приликом пријављивања
 • комплетан девизни део до почетка путовања
 • динарски део у 5 месечних рата

 

НАПОМЕНЕ И ОПШТИ УСЛОВИ

 • Аранжман је прављен на бази 30 уплата
 • Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 7 дана пре планираног поласка
 • За путовање важе Општи услови путовања организатора
 • Организатор задржава право, да уколико дође до промена цена на тржишту, измени цену аранжмана за одговарајући износ